Cannelés
Składniki na około 40 sztuk { 4 cm wysokości }
- 0,5 l mleka ( najlepiej pełnotłustego )
- 2 jaja + 2 żółtka
- laska wanilii
- 100 g mąki
- 250 g cukru
- 50 g masła + ewentualnie odrobina do wysmarowania foremek
- szczypta soli
- łyżka rumu
Przygotowanie:
- Wieczorem dnia poprzedniego przygotuj masę: w rondelku zagotuj mleko z masłem i wanilią przekrojoną wzdłuż na pół ( nożem wyjmij wszystkie ziarenka ). Zdejmij z ognia i usuń skórkę wanilii. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj roztrzepane jaja oraz żółtka. Powoli wlewaj do miski gorące mleko, jednocześnie energicznie mieszaj, aby nie zrobiła się jajecznica. Wystudź i wlej rum. Przykryj folią i schowaj na noc do lodówki.
- Na drugi dzień przygotuj foremki – jeśli trzeba, posmaruj ich wnętrze masłem.
- Masę wymieszaj ( może utworzyć się kożuch – nie szkodzi, wymieszaj z resztą ) i wlej do foremek.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° C i piecz 1 godzinę.
- Wyjmij z foremki, kiedy przestygną.
0 comments:
Post a Comment