Advertising:

Cannelés de Bordeaux

Cannelés


Składniki na około 40 sztuk { 4 cm wysokości }

  • 0,5 l mleka ( najlepiej pełnotłustego )

  • 2 jaja + 2 żółtka

  • laska wanilii

  • 100 g mąki

  • 250 g cukru

  • 50 g masła + ewentualnie odrobina do wysmarowania foremek

  • szczypta soli

  • łyżka rumu


Przygotowanie:

  1. Wieczorem dnia poprzedniego przygotuj masę: w rondelku zagotuj mleko z masłem i wanilią przekrojoną wzdłuż na pół ( nożem wyjmij wszystkie ziarenka ). Zdejmij z ognia i usuń skórkę wanilii. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj roztrzepane jaja oraz żółtka. Powoli wlewaj do miski gorące mleko, jednocześnie energicznie mieszaj, aby nie zrobiła się jajecznica. Wystudź i wlej rum. Przykryj folią i schowaj na noc do lodówki.

  2. Na drugi dzień przygotuj foremki – jeśli trzeba, posmaruj ich wnętrze masłem.

  3. Masę wymieszaj ( może utworzyć się kożuch – nie szkodzi, wymieszaj z resztą ) i wlej do foremek.

  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° C i piecz 1 godzinę.

  5. Wyjmij z foremki, kiedy przestygną.


0 comments:

Post a Comment

09 10
2 PUT IMAGE TAGS HERE 3